I tvivl om uddannelsesretning – bliv tømrer

Hele verden ligger åben, når man som helt ung skal begynde at beslutte, hvilken retning man gerne vil gå i sit voksne liv. Derfor er det svært at vælge og det er mere end nogensinde blevet vigtigt at vælge rigtigt fra starten og komme hurtigt i gang med den uddannelse, som man gerne skulle ende med at leve af resten af sit liv.

Håndværkuddannelser er sikre at vælge, især fordi alle prognoser viser, at der ville komme til at mange masser af fagudlært arbejdskraft i fremtiden. Tømrerfaget har eksempelvis konstant brug for dygtige mænd og kvinder til byggeri og renovering, så det er et fagområde, der virkelig er værd at overveje for alle, der kan lide at arbejde praktisk, men også gerne vil have intellektuelle udfordringer i deres hverdag.

Der er ikke en kedelig dag som tømrer
architecture-214761_960_720

Jonathan var, som de fleste unge, meget i tvivl om, hvilken fremtid han skulle gå efter. Inderst inde var han også lidt usikker på, om der overhovedet fandtes en uddannelse og senere et job, der kunne interessere ham. Folkeskoletiden i først Nørager og siden i Aars, havde ikke rigtig sagt Jonathan noget, fordi han kedede sig og manglede udfordringer. En lærer foreslog spontant at han skulle blive tømrer og efter et kort praktikophold i et firma i Støvring, hvor han fik snuset lidt til faget, vidste Jonathan præcist, hvad han gerne ville være.

Jonathan blev uddannet i Aalborg på den lokale tekniske skole og i et lokalt tømrerfirma. Han er netop blevet færdig og fastansat et nyt sted, hvor der er fart over feltet og masser af spændende bygge og -renoveringsopgaver. Der er ikke en eneste kedelig dag, når man arbejder som tømrer, smiler han. Livet ude på arbejdspladsen er et helt andet end det man oplever i skolen og kombinationen af at skulle bruge både hænder og hoved hele tiden, er noget der passer perfekt til Jonathans temperament.

 

Tømrer – et gammelt og solidt fag

Så længe, der er blevet bygget træ, har der eksisteret tømrere. I moderne tid er uddannelsen blevet formaliseret og den udvikles hele tiden, så nutidens tømrer ved alt om de seneste materialer, miljøhensyn og teknikker. Uddannelsen er mere boglig end før i tiden, men der veksles mellem skoleophold og praktisk arbejde i det firma, hvor man er tilknyttet som lærling. Den afsluttende eksamen, eller svendeprøve som det hedder, er også en god kombination af konkret byggeri, en skriftlig beskrivelse af denne og en mundtlig prøve, hvor man redegør for sit projekt. Ønsker man at specialisere sig i en bestemt retning efterfølgende og f.eks. blive klogere på renovering af historisk byggeri, er det også muligt.

Uddannelsen giver i dag et solidt fagligt fundament, der fører direkte ud til en spændende arbejdsmarked, hvor der konstant efterspørges folk. Med svendebrevet i hånden er det lige nu muligt at vælge og vrage mellem stillinger i hele landet og intet tyder på, at det vil ændre sig i de næste mange år. Branchens opgaver er mangfoldige og de fleste firmaer kan tilbyde både varierende arbejdsopgaver og en glimrende løn.